Πώς μπορούν η οικογένεια και οι φίλοι να βοηθήσουν το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη;

1
Η σημαντικότερη βοήθεια για ένα καταθλιπτικό άτομο είναι να το βοηθήσουν οι δικοί του άνθρωποι να εξεταστεί από κάποιον ειδικό, ώστε να λάβει σωστή διάγνωση και μετέπειτα, να φροντίσουν να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία. Ο περίγυρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ενθαρρύνοντας  το άτομο να μείνει στη θεραπεία και να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεραπευτή του. Εξίσου σημαντική είναι η συναισθηματική στήριξη που μπορούν να παρέχουν στο άτομο, δείχνοντας κατανόηση και υπομονή και προσφέροντάς του στοργή και κουράγιο.
Πιο συγκεκριμένα:
  •  Προσπαθήστε να είστε κοντά του, μιλώντας του και ακούγοντας προσεκτικά τί έχει να πει. Δεν πρέπει να υποτιμήσετε τα συναισθήματά του, αλλά πρέπει να του προσφέρετε εναλλακτικές, πιο θετικές ερμηνείες της πραγματικότητας. Ενδείξεις που φανερώνουν σκέψεις αυτοκτονίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν και να αναφερθούν στο θεραπευτή του ατόμου άμεσα.
  •  Προσφέρετε ελπίδα και βεβαιώστε, ότι με τη ψυχοθεραπεία η κατάστασή του θα βελτιωθεί και με την πάροδο του χρόνου θα αντλεί ξανά ευχαρίστηση και ικανοποίηση από την καθημερινότητά του.
  •  Επιβεβαιώστε, ότι μέσα από την ψυχοθεραπεία θα μάθει τεχνικές, οι οποίες θα το καθιστούν όλο και πιο ικανό να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής και να είναι σε θέση να ζει μία, όσο το δυνατόν, πιο  «γεμάτη» ζωή.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς