Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη;

1.jpg
Αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχουν αποδειχθεί οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, ενδεχομένως σε συνδυασμό με φαρμακευτική αντικαταθλιπτική αγωγή.
Η γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί τεχνικές που αποβλέπουν στην  αύξηση των δραστηριοτήτων που ευχαριστούν το άτομο. 
Επιπλέον, στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν το άτομο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα δύσκολα γεγονότα της ζωής, καθώς και να ανακτήσει τις τυχόν κοινωνικές δραστηριότητες που έχουν εκλείψει. 
Μέσα  από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, ο θεραπευτής επιδιώκει να διδάξει στο άτομο νέους τρόπους συμπεριφοράς και να μεταβάλλει τον αρνητικό τρόπο σκέψης του που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παράλληλα του μαθαίνει να αξιολογεί πιο αντικειμενικά τις καταστάσεις της ζωής του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα από τη συμμετοχή τους σε αυτό το είδος ψυχοθεραπείας, η οποία τους βοηθά να ζήσουν πιο ευτυχισμένοι και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Βλάπτεται η ψυχική υγεία του παιδιού μου μέσω της καραντίνας με όλα τα περιοριστικά μέτρα;

Με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν τους τελευταίους μήνες λόγω του κορονοϊού η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει αρκετά.

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών