Κατάθλιψη

1
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε βιώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες περιόδους κακής διάθεσης και έχουμε βυθιστεί σε αρνητικές σκέψεις. Όταν αισθανόμαστε έτσι, πάσχουμε άραγε από κατάθλιψη ή είναι απλά ένα φυσιολογικό συναίσθημα θλίψης, το οποίο περνά σχετικά γρήγορα και στη συνέχεια είμαστε σε θέση να γυρίσουμε στην γνωστή μας λειτουργικότητα; Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης; Βοηθά η ψυχοθεραπεία στην κατάθλιψη; Πώς μπορώ εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου; Πώς μπορούν να βοηθήσουν η οικογένεια και οι φίλοι ένα άτομο με κατάθλιψη;
Τί είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και τις σκέψεις ενός ατόμου και συνοδεύεται συνήθως από σωματικές ενοχλήσεις χωρίς να υπάρχει οργανική αιτία.
Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά από αλλαγές, όπως στις διατροφικές τους συνήθειες, στον ύπνο, στον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται και αντιλαμβάνονται καταστάσεις και γεγονότα. Η κατάθλιψη δεν είναι το φυσιολογικό μελαγχολικό συναίσθημα που νιώθουμε μετά από ένα θλιβερό γεγονός, το οποίο περνάει με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, το μελαγχολικό συναίσθημα της κατάθλιψης δε συμβαδίζει με την πραγματικότητα, καθώς η διάρκεια και η ένταση είναι υπερβολική και πολλές φορές παράλογη.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς