Ποιες είναι οι διαταραχές άγχους;

23
Οι πιο γνωστές διαταραχές άγχους είναι:
Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή: μη ρεαλιστικό ή/και υπερβολικό άγχος και ανησυχία για τα καθημερινά ζητήματα της ζωής (π.χ. εργασία, υγεία, οικογένεια, οικονομικά θέματα).
Η Διαταραχή Πανικού: εξαιρετικά έντονος, επαναλαμβανόμενος φόβος που εμφανίζεται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και συνοδεύεται από πλήθος σωματικών, ψυχολογικών και γνωστικών συμπτωμάτων και οδηγεί πολλές φορές, στην αγοραφοβία.
Η Αγοραφοβία: φόβος του ατόμου να βρεθεί σε μέρη ή καταστάσεις από όπου η διαφυγή του είναι δύσκολη ή όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να του παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που έχει κρίση πανικού. Ένα άτομο με αγοραφοβία αισθάνεται άγχος όταν βρίσκεται μέσα σε πλήθος, όταν είναι έξω από το σπίτι του μόνο του, όταν στέκεται στην ουρά τράπεζας ή σούπερ μάρκετ και όταν βρίσκεται σε μέσα συγκοινωνίας.
Η Κοινωνική Φοβία: Έντονος και επίμονος φόβος για κοινωνικές καταστάσεις στις οποίες το άτομο εκτίθεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (π.χ. να κάνει μία παρουσίαση, να μιλάει με αγνώστους). Η αντίδρασή του είναι υπερβολική και συνοδεύεται από πολλά σωματικά συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα, ταχυκαρδία, εφίδρωση.
Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: έντονες, ανεπιθύμητες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή εικόνες, που βιώνονται ως εισβολή, θεωρούνται ακατάλληλες και προκαλούν έντονο άγχος. Το άτομο που τις βιώνει, μπορεί να προσπαθεί να τις αποφύγει και να μειώσει το άγχος, που του δημιουργούν, με άλλες σκέψεις ή πράξεις (καταναγκασμοί).
Η Μετατραυματική διαταραχή άγχους: είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας ενός τραυματικού γεγονότος που το άτομο βίωσε ή παρακολούθησε και το οποίο του προκάλεσε τρόμο ή αίσθηση ανημποριάς (π.χ. βιασμός, σεισμός, ατύχημα).
Η Ειδική Φοβία: αφορούν συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις, όπως π.χ. φοβία ζώων ή εντόμων, φοβία αίματος ή τραυματισμού, αλλά και ο φόβος να πετάξει κανείς με αεροπλάνο (πετοφοβία).
Η Ερυθροφοβία: παθολογικός φόβος ενός ατόμου να κοκκινίσει σε κοινωνικές καταστάσεις με σημαντικές εκπτώσεις στη λειτουργικότητά του.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς