Κατάθλιψη στην εφηβεία

Teenagers Photos (1).jpg
Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται μόνο στην ενήλικη ζωή, αλλά και στην παιδική ηλικία, καθώς και στην εφηβεία.
Η συχνότητά της κυμαίνεται σε παιδιά έως 12 χρόνων από 2-3 %, ενώ στην εφηβεία παρουσιάζουν 10 -13 % των νέων καταθλιπτική συμπτωματολογία και 5% σοβαρή κατάθλιψη. Πλησιάζοντας την ενηλικίωση το ποσοστό αυξάνεται ακόμη περισσότερο και φτάνει το 10–20 %.
Στην παιδική ηλικία η συχνότητα δεν παρουσιάζει διαφορές στα δύο φύλα, ενώ στην εφηβεία και στους ενήλικες περισσότερες γυναίκες πάσχουν από κατάθλιψη.
Σε πολλές χώρες, η αυτοκτονία είναι μια από τις τρεις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην ηλικία 15 – 34 χρόνων και τις περισσότερες φορές οι νέοι οδηγούνται στην αυτοκτονία λόγω κάποιας μορφής κατάθλιψης. Τα αγόρια παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου λόγου αυτοκτονίας και τα κορίτσια υπερτερούν στην απόπειρα και τον ιδεασμό αυτοκτονίας.
Σε μια έρευνα στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παπάνης 2006) διαπιστώθηκε σε ένα δείγμα φοιτητών (μετεφηβική ηλικία), πως  ένα ποσοστό 10 % των αγοριών βιώνουν ένα συναισθηματικό κενό και κατάθλιψη,  ενώ στα κορίτσια φτάνει ακόμη και το  25% με συχνή αιτία την απογοήτευση από τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Τα παιδιά με κατάθλιψη παρουσιάζουν πολλές φορές και άλλες διαταραχές, όπως διαταραχή διαγωγής (30-80 %), άγχος αποχωρισμού (34 %) και μαθησιακές διαταραχές (60-80 %).

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών