Σύνδρομο Asperger

asperger
Το σύνδρομο Asperger είναι η πιο ήπια και πιο λειτουργική μορφή του αυτισμού και είναι μία νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή. 
Το παιδί με σύνδρομο Asperger έχει νοητικό δυναμικό σε φυσιολογικό επίπεδο ή και πάνω από το μέσο όρο και συνήθως δεν παρουσιάζει καθυστέρηση στον λόγο ή σε άλλο τομέα της ανάπτυξής του.
Παρατηρούνται ωστόσο ήπιες έως και πολύ σοβαρές ελλείψεις και δυσλειτουργίες  σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης  τα οποία επηρεάζουν  το πώς το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, την ικανότητά του να κατανοεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και να μπαίνει στη θέση τους, καθώς και την ικανότητά του να αλληλοεπιδρά και να επικοινωνεί  με τον κόσμο γύρω του. Χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι επίσης η εμφάνιση στερεότυπης συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το ενδιαφέρον για  τους πλανήτες, για τα δρομολόγια του Μετρό, για ημερομηνίες, τα οποία δεν βρίσκει ανταπόκριση στα ενδιαφέροντα των συνομιλήκων του ατόμου. 
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου, αλλά και τον συναισθηματικό του κόσμο, καθώς είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την διαφορετικότητά του. 
Ανάμεσα στους ενήλικες με το σύνδρομο Asperger βρίσκονται πολλές φορές άτομα με εξαιρετικές επιδόσεις σε κάποιο τομέα  (π.χ. επιστήμη, τέχνη). 

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς