Κοινωνικές αναστολές και κοινωνική φοβία παιδιών και εφήβων

Teenagers Photos.jpg
Πολλοί γονείς ανησυχούν για το παιδί τους, επειδή είναι «δειλό», «δεν ανοίγεται εύκολα στους άλλους», «δεν πλησιάζει τα άλλα παιδιά» και «δεν παίρνει πρωτοβουλίες». Αναρωτιούνται μήπως έχει κοινωνικές αναστολές, που το εμποδίζουν στην ομαλή του εξέλιξη και ανάπτυξη ή μήπως παρουσιάζει κάποια κοινωνική φοβία.
Τα παιδιά και οι έφηβοι με κοινωνικές αναστολές εμφανίζουν συστολή, ντροπή, αμηχανία, δειλία και διστακτικότητα στην κοινωνική τους ζωή. Όταν άθελά τους, βρεθούν αντιμέτωποι με διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, βιώνουν πολλά δυσάρεστα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα και σε μία αντίδραση πανικού. Για αυτό τον λόγο, τα άτομα με κοινωνική φοβία αποφεύγουν τέτοιες καταστάσεις ή τις υπομένουν αναγκαστικά, αλλά τις βιώνουν με υπερβολικό άγχος.
Η κοινωνική φοβία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία και σπανιότερα μπορεί να διαγνωστεί σε παιδιά κάτω των δέκα ετών. Σε μικρότερη ηλικία εμφανίζεται πιο συχνά η εκλεκτική αλαλία, η οποία είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του παιδιού να μιλήσει και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις, όπως το σχολείο. Ενώ οι ενήλικοι με κοινωνική φοβία έχουν συνήθως επίγνωση της φοβίας τους, τα παιδιά και οι έφηβοι λόγω γνωστικών και αναπτυξιακών περιορισμών πολλές φορές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος και υπερβολικός.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών

Πρακτικές συμβουλές για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση προτείνεται την παρούσα χρονική στιγμή ως τρόπος διαχείρισης της κρίσης και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση.