Άγχος εξετάσεων

Teenagers Photos.jpg
Στη σημερινή κοινωνία η ανασφάλεια για το μέλλον και για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι έντονη. Επομένως, οι νέοι είναι πολύ επιρρεπείς σε αγχωτικές  καταστάσεις. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία βιώνουν έντονη πίεση, ανταγωνισμό  και ένα εντατικό πρόγραμμα εκτός σχολείου. Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για διασκέδαση, άθληση, ξεκούραση και φίλους, ούτε χρόνος για την ανάπτυξη μιας πολύπλευρης προσωπικότητας.
Οι έφηβοι έχουν μεγάλη ανάγκη για ελεύθερο χρόνο, αλλά αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα με σχολείο, φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, γεγονός που αυξάνει το άγχος τους σε καθημερινή βάση με αποκορύφωμα την περίοδο της Γ’ Λυκείου, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Πολλές φορές, συμβαίνει να γίνονται οι εισαγωγικές εξετάσεις επίκεντρο της οικογενειακής ζωής και όλη η οικογένεια δηλαδή να ζει στον ρυθμό των εξετάσεων. Αποτέλεσμα είναι να φορτίζεται το κλίμα ακόμα περισσότερο και το παιδί να αγχώνεται υπερβολικά. Ερωτήσεις γονέων όπως «Διάβασες;» και «Θα γράψεις;» συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στη δημιουργία αρνητικού, στρεσογόνου κλίματος που αυξάνει το άγχος του παιδιού.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλά παιδιά και έφηβοι να υποφέρουν από υπερβολικό άγχος και να παρουσιάζουν ακόμα και διαταραχές άγχους. Ένα ανεβασμένο επίπεδο αρνητικού άγχους γενικότερα και το άγχος εξετάσεων ειδικότερα, εμποδίζει το παιδί  να καταβάλλει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αντιθέτως, μπορεί να  το οδηγήσει στην ακινητοποίηση στη μελαγχολία, στην  απελπισία και στην παραίτηση.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών