Τραυλισμός

_travlismos.jpg
Τί είναι ο τραυλισμός;
Ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή της ροής της ομιλίας του ατόμου.
Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει στην ομιλία του κατά καιρούς τέτοιου είδους συμπτώματα (επαναλήψεις, μπλοκαρίσματα, επιμηκύνσεις και άλλα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικότερα παρακάτω), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει τραυλισμό. Η διαφορά μεταξύ εκείνου που τραυλίζει και εκείνου που εμφανίζει φυσιολογικές αστάθειες στη ροή της ομιλίας του έγκειται στον αριθμό των ασταθειών, καθώς επίσης και στην μορφή αυτών.
Πόσο συχνά είναι  ο τραυλισμός;
Περίπου 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας περνούν από μία φάση δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας που κρατάει έξι μήνες ή και περισσότερο. Τα 3/4 των παιδιών που αρχίζουν να τραυλίζουν θα ξεπεράσουν τη δυσκολία τους στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, ενώ στο 1% περίπου του γενικού πληθυσμού θα εγκατασταθεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Η αναλογία αγοριών-κοριτσιών που τραυλίζουν εμφανίζεται ίση κατά την εκδήλωση της δυσκολίας, αλλά μελέτες δείχνουν ότι στον πληθυσμό των παιδιών που συνεχίζουν να τραυλίζουν και στη σχολική ηλικία, τα αγόρια είναι 3-4 φορές περισσότερα από τα κορίτσια.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών