Ειδική Γλωσσική Διαταραχή – ΕΓΔ

_eidiki_glossiki_diataraxi.jpg
Η Ειδική Γλωσσική Διαταραχή είναι μια αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή και χαρακτηρίζεται από σημαντική απόκλιση ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, η οποία δεν οφείλεται σε νευρολογικά, αισθητηριακά, νοητικά ή συναισθηματικά ελλείμματα και εκδηλώνεται παρά το κατάλληλο κοινωνικό και μαθησιακό περιβάλλον. 
Για να τεθεί η διάγνωση της ειδικής γλωσσικής διαταραχής, οι γλωσσικές δυσκολίες πρέπει να επηρεάζουν την απόδοση του παιδιού στο σχολείο, σε άλλες δραστηριότητες ή στην επικοινωνία.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ΕΓΔ:
  1. ΕΓΔ - εκφραστικού τύπου (η ικανότητα του παιδιού να εκφράζεται με προφορικό λόγο βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο για τη νοητική ηλικία του)
  2. ΕΓΔ - αντιληπτικού τύπου (η ικανότητα κατανόησης του λόγου από το παιδί βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο για τη νοητική ηλικία του) ή μικτή. 
  3. ΕΓΔ – μικτός τύπος (τόσο η ικανότητα κατανόησης του λόγου όσο και η ικανότητα έκφρασής του βρίσκονται κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο για τη νοητική ηλικία του). 

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών