Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες κοινωνικής φοβίας;

25
Η κοινωνική φοβία δεν εκδηλώνεται σε όλους στον ίδιο βαθμό και με την ίδια ένταση. Αντιθέτως, μπορεί να υπάρξουν αρκετές διαβαθμίσεις, οι οποίες περιγράφονται παρακάτω:
1. Ελαφρύ κοινωνικό άγχος:
Σε αυτό το στάδιο του κοινωνικού άγχους, συναντάμε τον φόβο του ατόμου να εκτεθεί δημόσια (π.χ. να βγει για φαγητό με τους φίλους του), τον οποίο, όμως, μπορεί να ξεπεράσει όταν βρεθεί με την παρέα του.
2. Βαρύ κοινωνικό άγχος:
Στο δεύτερο στάδιο, συναντάμε τον ίδιο φόβο σε παρόμοιες συνθήκες, όπως στο πρώτο στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο βρίσκει και εδώ το θάρρος να αντιμετωπίσει το άγχος του π.χ. να βγει για φαγητό με τους φίλους του. Σε αντίθεση όμως με το πρώτο στάδιο, δεν ξεπερνά τον φόβο κατά τη διάρκεια της βραδιάς και το γεύμα καταντά ανυπόφορο.
3. Κοινωνική φοβία:
Στο τρίτο στάδιο, το άτομο νιώθει μεγάλο φόβο ότι θα εκτεθεί δημόσια, θα χάσει τον έλεγχο, θα κάνει κάτι κατακριτέο και έτσι αρχίζει να αποφεύγει την επαφή με τους άλλους. Αρχίζουν επομένως, οι περιορισμοί της κοινωνικής ζωής. 
4. Έντονη κοινωνική φοβία:
Σε αυτό το στάδιο, στον φόβο μιας αρνητικής δημόσιας συμπεριφοράς προστίθεται η αίσθηση του ατόμου ότι όλοι το κατακρίνουν. Έτσι, εάν αναγκαστεί να βγει, το άτομο αρνείται την επαφή, δεν κοιτάζει τους άλλους, παίρνει αμυντική στάση και αποσύρεται όλο και περισσότερο από την κοινωνική ζωή, ώσπου οδηγείται στην απομόνωση.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς