Τι είναι η Ερυθροφοβία;

Η Ερυθροφοβία (erythrofobia, fear of blushing) είναι ο παθολογικός φόβος ενός ατόμου να κοκκινίσει σε κοινωνικές καταστάσεις  και επιφέρει σημαντικές εκπτώσεις στη λειτουργικότητά του, καθώς και στην συναισθηματική του κατάσταση. Η Ερυθροφοβία είναι μια «σιωπηλή» φοβία. Οι άνθρωποι που την βιώνουν προτιμούν συνήθως να μη μιλούν για αυτήν.
Γιατί φοβάται όμως κανείς το κοκκίνισμα;
Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι το κοκκίνισμα ενός ανθρώπου ερμηνεύεται από τον υπόλοιπο  κόσμο με βάση κάποιων παραγόντων όπως, η προσωπικότητα και το φύλο του ίδιου του παρατηρητή, η προσωπικότητα του ατόμου που κοκκινίζει, καθώς και η εκάστοτε κοινωνική περίσταση που αυτό εμφανίζεται. Για παράδειγμα, το κοκκίνισμα να ερμηνεύεται ως ένδειξη καλοσύνης και αγαθών προθέσεων ή ακόμα και ως  χαρακτηριστικό γοητείας σε μια γυναίκα. Από την άλλη πλευρά, όμως, το κοκκίνισμα μπορεί να ερμηνεύεται και ως ένδειξη ντροπής, μειωμένης αυτοπεποίθησης και αδυναμίας του ατόμου, γεγονός που είναι αντίθετο με το κοινωνικό πρότυπο ενός πετυχημένου ανθρώπου στην κοινωνία μας.
Γενικότερα, τo κοκκίνισμα του προσώπου κάνει το άτομο να νιώθει άβολα, διότι αποκαλύπτει τη συναισθηματική του κατάσταση σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι επιθυμεί. Όταν κάποιος εμφανίζει συχνά αυτό το σύμπτωμα, νιώθει ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθούν οι πιο προσωπικές του σκέψεις και οι πιο μεγάλες του ευαισθησίες. Φοβάται  ότι εκείνη τη στιγμή θα γίνει, άθελά του, το αρνητικό επικέντρο της προσοχής των άλλων. Φοβάται την κοριοϊδία, την ειρωνεία ή ακόμα χειρότερα τη λύπηση ή και την αμηχανία των άλλων. Έτσι, το άτομο έρχεται σε δύσκολη θέση, και αρχίζει να νιώθει μη φυσιολογικό.
Η Ερυθροφοβία ως ψυχολογική διαταραχή, αρχίζει να υφίστανται όταν το άτομο, λόγω της αδυναμίας του να κρύψει το κοκκίνισμα, το οποίο αναμένει και φοβάται σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή και σε όλες τις κοινωνικές του συναναστροφές, οδηγείται στον περιορισμό των κοινωνικών του εμφανίσεων  στις οποίες αναμένει να κοκκινίσει.
Επομένως, το άτομο αποφεύγει:
  • καταστάσεις στο χώρο εργασίας που εκτίθεται (π.χ. να κάνει παρουσιάσεις, να μιλήσει με τον προϊστάμενο του)
  • να απευθύνει το λόγο σε κάποιον άλλο
  • να μιλήσει μέσα σε μια παρέα
  • να πει τη γνώμη του
  • να κάνει δραστηριότητες οι οποίες τραβούν την προσοχή των άλλων
  • να βρίσκεται μαζί με άλλα άτομα.
Αυτή η συμπεριφορά αποφυγής ποικίλων κοινωνικών περιστάσεων, έχει ως αποτέλεσμα την ανικανότητα του ατόμου να παρουσιάσει τον εαυτό του με τον τρόπο που θέλει και τον αντιπροσωπεύει. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα στην κοινωνική απομόνωση, σε κοινωνική φοβία ή και σε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Βλάπτεται η ψυχική υγεία του παιδιού μου μέσω της καραντίνας με όλα τα περιοριστικά μέτρα;

Με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν τους τελευταίους μήνες λόγω του κορονοϊού η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει αρκετά.

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών