Προγράμματα

Πρόγραμμα εκπαίδευσης ΕΠΙΤΕΛΩ

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΩ είναι ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα εκπαίδευσης (λογισμικό), ιδιαίτερα προσιτό και αποδεκτό από τα παιδιά, ακριβώς λόγω της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αποτελείται από διάφορα παιχνίδια που στοχεύουν  στην   εκπαίδευση-εξάσκηση της προσοχής και της συγκέντρωσης και  κατασκευάστηκε με στόχο την ενίσχυση των επιτελικών λειτουργιών. Οι επιτελικές λειτουργίες έχουν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, τον συντονισμό και την εκτέλεση των γνωστικών έργων και είναι συχνά ελλειμματικές σε παιδιά με προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης.
Απευθύνεται σε παιδιά, που φοιτούν στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, αν και ενδέχεται να εξυπηρετεί και τις ανάγκες μαθητών μεγαλύτερων τάξεων (εναπόκειται στον εκπαιδευτικό να κρίνει σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αξιοποιηθεί το ΕΠΙΤΕΛΩ προς όφελος των μαθητών).
Παράλληλα με την κατασκευή του εργαλείου ΕΠΙΤΕΛΩ καταρτίστηκε το ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, το οποίο συμπληρώνεται από τον θεραπευτή, με στόχο να σχηματίσει μια σαφή εικόνα αναφορικά με τις συμπεριφορές που σχετίζονται με ελλείμματα στην προσοχή, τη συγκέντρωση και τις επιτελικές λειτουργίες. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει πιθανά ελλείμματα των μαθητών στις δεξιότητες αυτές, κάτι που θα επιτρέψει στον θεραπευτή να εντοπίσει τους μαθητές εκείνους που ενδέχεται να ωφεληθούν πιο άμεσα από τη χρήση του ΕΠΙΤΕΛΩ, καθώς και να παρακολουθήσει την πορεία τους σε βάθος χρόνου.
Κλείνοντας,  να σημειωθεί πως,  πέρα από τον σκοπό για τον οποίο έχει κατασκευαστεί το εν λόγω λογισμικό, είναι ένα αξιόλογο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μικρότερες ή και μεγαλύτερες ηλικίες είτε προληπτικά -για εξάσκηση των επιτελικών λειτουργιών- είτε και για άλλες δυσκολίες όπως, π.χ. αντοχή στη ματαίωση. Κάθε εργαλείο στα χέρια ενός ειδικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών του.

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών