Πώς αντιμετωπίζεται η ΔΕΠ – Υ;

Το θεραπευτικό πρόγραμμα στο κέντρο μας για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ είναι πολυεπίπεδο και φτιαγμένο έτσι ώστε να έχει το παιδί όσο το δυνατόν περισσότερα επιτυχημένα αποτελέσματα (success  oriented) κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας.
Στηρίζεται σε τεχνικές βασισμένες στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική παρέμβαση, με στόχο να βοηθήσει το παιδί και την οικογένειά του, να ασκούν έλεγχο στις σκέψεις και στα συναισθήματά τους, ως μέσο για την αλλαγή της συμπεριφοράς τους.
Το παιδί μαθαίνει, μεταξύ άλλων, τεχνικές αυτοελέγχου, μεθόδους βελτίωσης της συγκέντρωσης και της προσοχής και μαθαίνει ακόμα, να διοχετεύει την υπερκινητικότητα σε κατάλληλες συμπεριφορές ανάλογα με την περίσταση. Επίσης, εκπαιδεύεται στην εφαρμογή μεθόδων σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης ανάλογα με την ηλικία του, καθώς και σε τεχνικές για τη μείωση της έντασής του.
Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας αποτελεί η συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών με στόχο την αντικατάσταση τυχόν  δυσλειτουργικών αντιλήψεών τους σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού, με άλλες, πιο λειτουργικές αντιλήψεις.
Το θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, ψυχο-εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπου χρειάζεται, όπως π.χ. την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων ή την απόκτηση κατάλληλης διεκδικητικής συμπεριφοράς, καθώς και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς