Αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία

_anaptixiaki_dispraksia.jpg
Τί είναι η αναπτυξιακή δυσπραξία;
Η αναπτυξιακή δυσπραξία αναφέρεται σε μια ομάδα διαταραχών που διαταράσσουν  συνολικά ή επιλεκτικά τα εκούσια μοντέλα κίνησης των άνω άκρων, του στοματικού μηχανισμού και της λεκτικής παραγωγής. Έτσι, ένα παιδί με αναπτυξιακή δυσπραξία μπορεί να δυσκολεύεται να εκτελέσει ακόμα και πολύ απλές πράξεις (π.χ. να χαιρετήσει) ή σε άλλες περιπτώσεις να έχει δυσκολίες στην εκτέλεση  περίπλοκων πράξεων (π.χ. να δέσει τα κορδόνια του).
Τί είναι η αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία;
Η αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία είναι μια μορφή της αναπτυξιακής δυσπραξίας και είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αδυναμίες στην επιτέλεση των κινήσεων για λεκτική παραγωγή, οι οποίες συνοδεύονται συνήθως και από γενικότερες αδυναμίες κινητικού ελέγχου στον στοματικό μηχανισμό με δυσκολίες εκτέλεσης και μη λεκτικών κινήσεων των οργάνων της στοματικής κοιλότητας  (στοματική δυσπραξία). Η αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία αναφέρεται δηλαδή στη δυσκολία κινητικού συντονισμού των αρθρωτών  λόγω διαταραχής στη διαδοχή  των αρθρωτικών κινήσεων.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών