Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό

Συμβουλευτική γονέων  (2).jpg
Η μέρα που το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό αποτελεί για αυτό ένα μεγάλο βήμα στη ζωή του. Ανοίγεται μπροστά του  ένας κόσμος εντελώς καινούριος,  γεμάτος από ερεθίσματα και εμπειρίες και του δίνεται η ευκαιρία να αρχίσει να προετοιμάζεται κοινωνικά και διανοητικά για τη συμμετοχή στη σχολική ζωή και στην κοινωνία γενικότερα.
Το ξεκίνημα του σχολείου σηματοδοτεί πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών. Από τη μία, αρχίζουν να στερούνται την ολοκληρωτική παρουσία και φροντίδα των γονέων και ιδιαίτερα της μητέρας τους, καθώς και την ασφάλεια που τους έδινε μέχρι τώρα και από την άλλη, αρχίζουν να δημιουργούν νέους δεσμούς και νέες σχέσεις, να αποκτούν εμπειρίες έξω από την οικογένεια και να αλληλεπιδρούν με νέα πρόσωπα, που δεν υπόκεινται στον άμεσο  έλεγχο της οικογένειας.
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά και να προσαρμοστούν σε αυτό και μάλιστα, μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Στη ζωή τους μπαίνουν πλέον καινούρια πρόσωπα- όπως οι  δασκάλες τους και τα άλλα παιδάκια της ομάδας τους- με τα οποία θα πρέπει να μοιραστούν τα παιχνίδια τους, αλλά και την προσοχή των παιδαγωγών. Ξαφνικά, χάνουν την αποκλειστικότητα, που ίσως είχαν στο σπίτι τους και παύουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής των ανθρώπων γύρω τους.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών