Συχνές Ερωτήσεις

Πώς είναι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία;

Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, το άτομο έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς το φόβο μήπως πληγώσει κάποιον, μήπως τον κατακρίνουν ή να έχει άλλες δυσάρεστες συνέπειες. Έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. Μπορεί να ανακαλύψει τις ανάγκες, τους φόβους, τις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις που καθορίζουν τη ζωή του.
Επιπλέον το άτομο μπορεί να δοκιμάσει και να υιοθετήσει – όντας σε ένα  ασφαλές πλαίσιο με την καθοδήγηση του θεραπευτή του – καινούριους και πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του προς την κατεύθυνση που θέλει και θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να βρίσκει λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν.
Ακόμη και όταν δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις καταστάσεις που μας προκαλούν «ψυχικό πόνο» και ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις και να απαλλαχθούμε έτσι από τις αρνητικές συνέπειές τους.
Ο ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος στο να υποδείξει στο άτομο ευνοϊκούς δρόμους και κατάλληλους τρόπους για μια αλλαγή στη ζωή του, έτσι ώστε να πετύχει τους στόχους του. Ο ψυχολόγος δε «θεραπεύει» μόνος του, αλλά βοηθάει τον ενδιαφερόμενο με διάφορες τεχνικές να απαλλαχθεί από τον ψυχικό του πόνο, να αλλάξει τη ζωή του και να βάλει εφικτούς στόχους αυτοβελτίωσης μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία.
Την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με την παρακάτω ιστορία …
Ο Γιάννης βρίσκεται σε ένα μέρος της γης και δεν είναι ευχαριστημένος ούτε με το πού βρίσκεται και ούτε με το «πώς» είναι σε αυτό το μέρος.
Θέλει να φύγει από εκεί.
Ο θεραπευτής του Γιάννη του υποδεικνύει άλλα μέρη, άλλους προορισμούς. Μπορεί να του δείξει όμορφα νησιά, ψηλά βουνά, αλλά και μεγάλες πόλεις ή και άλλες πολιτείες. Μπορεί να του δείξει πώς μπορεί να φτάσει εκεί, να τον βοηθήσει να επιλέξει το σωστό τρόπο για εκείνον, να του προτείνει που να κάνει στάσεις και που θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να τον στηρίζει στα εμπόδια που θα συναντήσει.
Ο προορισμός είναι επιλογή και ευθύνη του Γιάννη. Ο θεραπευτής του τον βοηθάει να φτάσει εκεί που θέλει. Θα είναι κοντά στο Γιάννη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, θα επικοινωνεί μαζί του και θα τον ενθαρρύνει να προχωρήσει. Τη διαδρομή, όμως, θα τη διανύσει ο ίδιος ο Γιάννης και η επίτευξη του στόχου θα οφείλεται στη δική του προσπάθεια.

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών