Συχνές Ερωτήσεις

Ισχύει το ιατρικό απόρρητο στην ψυχοθεραπεία;

Οι ψυχολόγοι υποχρεώνονται από το νόμο στη διαφύλαξη του απορρήτου, (νόμου 991/79, ΦΕΚ Α’ 278 Άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου). Αυτό σημαίνει ότι ο ψυχολόγος δεν παρέχει σε τρίτους καμία πληροφορία για τον πελάτη του, χωρίς τη δική του έγκριση. Θα ήθελα να τονίσω, ότι σε μια επίσκεψη στο γραφείο μου, πέρα από το νομικό πλαίσιο, η απόλυτη εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη.
Αυτό ισχύει όχι μόνο όσον αφορά τα στοιχεία του εκάστοτε πελάτη και το περιεχόμενο των συνομιλιών και συνεδριών μας, αλλά και όσον αφορά την ίδια του την επίσκεψη στο γραφείο μου, καθώς οι συνεδρίες μας μπορούν να πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο πελάτης να μην συναντήσει κανένα άλλο άτομο στο χώρο μου εκτός από εμένα. Επίσης, οι όποιες γραπτές πληροφορίες σχετικά με τον πελάτη μου και τη θεραπεία του, θα παραμείνουν στη διάθεσή μου μόνο για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η θεραπεία του βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το απόρρητο αίρεται (δηλ. παύει να ισχύει) στις περιπτώσεις που ο πελάτης απειλήσει να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον.

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών