Σε κάποιο βαθμό, όλοι μας κοκκινίζουμε σε κάποιες περιπτώσεις ή συναισθηματικές καταστάσεις: όταν γελάμε, όταν θυμώνουμε, όταν αποκαλύπτεται ένα ψέμα μας, όταν ντρεπόμαστε κ.τ.λ. Μόνο, όμως, σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει χρονικά και επηρεάζει σοβαρά τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και την κοινωνική του λειτουργικότητα στοιχειοθετείται η ψυχολογική διαταραχή της «Ερυθροφοβίας».
Το κοκκίνισμα του προσώπου οφείλεται σε υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και εξαρτάται και από τον τύπο του δέρματος.
Πολλές φορές, το άτομο που πάσχει από Ερυθροφοβία θυμάται την πρώτη φορά που εμφανίστηκε το σύμπτωμα του κοκκινίσματος - ως επί το πλείστο κατά την περίοδο της εφηβείας – συνήθως σε μια κατάσταση που ντροπιάστηκε. Τότε ένιωσε για πρώτη φορά ότι ήταν ανίκανο να ελέγξει τις σωματικές του αντιδράσεις, οι οποίες ήταν εμφανείς στους γύρω του και έκτοτε ζούσε με το φόβο ότι θα ξανα-αντιμετωπίσει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση αβοήθητος, εκτεθειμένος χωρίς καμία απολύτως προστασία.