Πώς αντιμετωπίζεται η Ερυθροφοβία;

24
Η πρώτη κίνηση ενός ατόμου που παρουσιάζει συχνό κοκκίνισμα θα πρέπει να είναι η επίσκεψη στον παθολόγο του για τον εντοπισμό και την ιατρική αντιμετώπιση τυχόν οργανικών αιτιών, ιδιαίτερα εάν στο κοκκίνισμα προστίθεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η εφίδρωση, οι ταχυπαλμίες και η δυσκολία στην αναπνοή.
Ψυχοθεραπευτικά, η Ερυθροφοβία αντιμετωπίζεται σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, από ειδικευμένο ψυχολόγο σε όλα τα επίπεδα που εκδηλώνεται (σωματικό, συναισθηματικό, γνωστικό και συμπεριφοράς).
Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία  το άτομο μεταξύ άλλων:
  • Οδηγείται σταδιακά στην καλύτερη κατανόηση της φοβίας και του κοκκινίσματος για τον καλύτερο έλεγχο ανεπιθύμητων αντιδράσεων.
  • Εκπαιδεύεται στον έλεγχο σωματικών αντιδράσεων με ασκήσεις αναπνοής και αποτελεσματικές τεχνικές σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης.
  • Με καθοδήγηση από τον θεραπευτή, μέσα από τη μέθοδο της συστηματικής απευαισθητοποίησης, εκτίθεται σταδιακά και στη φαντασία του  σε καταστάσεις που φοβάται. Ξεκινώντας από την πιο «εύκολη» κατάσταση εκπαιδεύεται να αναστέλλει την ανησυχία και το άγχος που προκαλείται από αυτήν μέσω της εφαρμογής τεχνικών χαλάρωσης. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στην «αντικατάσταση» (counterconditioning) του φόβου με την χαλάρωση, όταν το άτομο βρίσκεται πραγματικά στην κατάσταση.
  • Επίσης, μαθαίνει να ερμηνεύει κοινωνικές καταστάσεις πιο αντικειμενικά και να αντικαθιστά την «καταστροφολογία», σχετικά με το πώς τον βλέπουν οι άλλοι και πώς θα αντιδράσει σε μια κατάσταση που φοβάται, με πιο ρεαλιστικές και λειτουργικές εκτιμήσεις.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς