Το παιδί θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών

Sleeping disorders children Διαταραχές ύπνου παιδιών
Όταν ένα παιδί κοιμάται στο κρεβάτι των γονέων, αυτό ό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους.  Ένας από αυτούς είναι ότι πολλοί γονείς δέχονται χωρίς αντιρρήσεις να κοιμάται το παιδί τους στο κρεβάτι τους, καθώς τους απαλλάσσει από αναστάτωση και ξενύχτια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλοι γονείς που απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως αν κοιμηθούν με το παιδί τους, θα αναπληρώσουν, με κάποιον τρόπο, την επαφή που έχασαν με αυτό κατά τη διάρκεια της μέρας. Ουσιαστικά δηλαδή κοιμούνται με το παιδί για την αντιμετώπιση των δικών τους ενοχών. Άλλοι γονείς πάλι, αντί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σχέση με το σύντροφό τους, βάζουν το παιδί «ανάμεσα τους» και πρακτικά και συμβολικά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Πολλές φορές, επίσης, η αρχική «εξαίρεση», π.χ. όταν το παιδί είναι άρρωστο και η μητέρα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν κοιμάται μαζί του, γίνεται πολύ γρήγορα «κανόνας» και καθημερινότητα και το παιδί διεκδικεί με μεγάλη επιμονή τη θέση στο κρεβάτι των γονέων του.
Γιατί δεν πρέπει να κοιμηθεί το παιδί στο κρεβάτι των γονέων;
Πέρα από τους λόγους υγιεινής, υπάρχουν πάρα πολύ  λόγοι  για τους οποίους ένα παιδί δεν θα πρέπει να κοιμάται μαζί με τους γονείς του. Κατ’ αρχήν έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού όταν το παιδί κοιμάται μαζί με τους γονείς του. Ακόμα, από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το 54% των αιφνίδιων θανάτων βρεφών επέρχεται όταν το μωρό κοιμάται με τους γονείς. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους από νωρίς. Ο ύπνος του παιδιού με τους γονείς συμβολίζει τη διατήρηση του αδιαίρετου μεταξύ της μητέρας και του μωρού, το οποίο υπήρχε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που παρεμποδίζει την αυτονομία του παιδιού. Όταν αφήνουμε το παιδί να κοιμάται μαζί μας, τότε του καλλιεργούμε ανασφάλεια και φοβία και το εμποδίζουμε να γίνει ανεξάρτητο και να έχει αυτοπεποίθηση.
 Τί πρέπει να κάνουν οι γονείς;
  • Οι γονείς θα ήταν καλό να αναρωτηθούν, για ποιους λόγους η αρχική εξαίρεση - να κοιμάται το παιδί στο κρεβάτι τους ή να κοιμάται με τον έναν γονιό και ο άλλος να κοιμάται στο παιδικό κρεβάτι - μετατράπηκε σε κανόνα. 
  • Πρέπει ο γονέας να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό του και να σκεφτεί αν ίσως ασυνείδητα «τοποθετεί» το παιδί ανάμεσα στη σχέση, για να μην αντιμετωπίσει  κάποιο πρόβλημα που υπάρχει με τον/τη σύντροφο. 
  • Πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο γονείς για την «τακτική» που θα ακολουθήσουν και να δουλέψουν μαζί για έναν κοινό στόχο. Ο ένας πρέπει να είναι το στήριγμα του άλλου. Αν ο ένας από τους δυο είναι έτοιμος να υποκύψει, θα πρέπει ο άλλος να είναι δίπλα σταθερός για να τον βοηθήσει. Οι γονείς πρέπει να περιμένουν ότι όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί και όσο πιο αβέβαιη και ανασφαλής η δική τους συμπεριφορά, τόσο πιο έντονη θα είναι η αντίδραση του παιδιού. 
  • Για αυτόν τον λόγο, οι γονείς πρέπει να είναι απολύτως πεπεισμένοι και έτοιμοι να ενεργήσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Κάθε αβεβαιότητα, κάθε δισταγμός, κάθε υποχώρηση κάνουν τη λύση του προβλήματος δυσκολότερη για τους γονείς και περισσότερο για το παιδί.
  • Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι το να μην κοιμάται το παιδί το κρεβάτι τους είναι μια σωστή απόφαση, που είναι θετική για το παιδί, για το ζευγάρι, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.
  • Πρέπει να εξηγήσουν ήσυχα, αλλά οριστικά, αποφασιστικά και με πολλά επιχειρήματα ότι από σήμερα το παιδί θα κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι. Καλό θα ήταν, να γίνει αυτή η συζήτηση το πρωί ενός Σαββάτου, έτσι ώστε να υπάρχει ελευθερία χρόνου. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, οι γονείς πρέπει να είναι πεποισμένοι ότι κάνουν το σωστό, να είναι σταθεροί σε αυτά που λένε. 
  • Στη συνέχεια, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην αντιμετώπιση διαταραχών έναρξης του ύπνου.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς