Μέθοδοι

Ομαδική Θεραπεία

Group therapy
Στην ομαδική θεραπεία συναντιούνται 6-10 άτομα συνήθως μία φορά την εβδομάδα με έναν ή και δύο ψυχοθεραπευτές ως συντονιστές της ομάδας. Στόχος, η βελτίωση των ικανοτήτων τους, για να ανταπεξέλθουν στα μείζονα και μη ζητήματα της ζωής τους.
Οι ομάδες για αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη εστιάζουν ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των μελών της ομάδας.
Τα θέματα που συζητούνται μέσα στην ομάδα δεν προτείνονται από το θεραπευτή, αλλά προκύπτουν από τα ίδια τα μέλη της.
Μοιράζονται μεταξύ τους συναισθηματικές καταστάσεις, προσωπικά θέματα ή και γεγονότα της καθημερινότητάς τους που τους απασχολούν, συζητούν όμως και συναισθήματα και σκέψεις που αφορούν τα άλλα μέλη της ομάδας.
Όσο περισσότερο χρόνο η ομαδική θεραπεία βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο περισσότερο αναπτύσσονται και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα μέλη της, τα οποία επωφελούνται στους εξής τομείς:
  • αποκτούν καλύτερη επίγνωση και κατανόηση του εαυτού τους
  • βελτιώνουν την εικόνα εαυτού τους
  • βρίσκουν αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας
  • αναπτύσσουν διαπροσωπικές δεξιότητες
  • συνειδητοποιούν τις έννοιες της δυσλειτουργικής συναισθηματικής ανταπόκρισης και συμπεριφοράς
  • διαχειρίζονται θετικότερα τις διαπροσωπικές τους σχέσεις
  • αποκτούν αποτελεσματικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
  • μαθαίνουν να εκφράζουν και να αποδέχονται συναισθηματικές καταστάσεις
Τα άτομα που συμμετέχουν αποκτούν μέσα από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση της ομάδας, καλύτερη επίγνωση για τον τρόπο που λειτουργούν στις κοινωνικές τους σχέσεις, μαθαίνουν πώς οι πράξεις και οι σκέψεις τους επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους, καθώς και πώς επηρεάζονται από τους άλλους. Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ομάδας, οι συμμετέχοντες μπορούν να δοκιμάσουν νέες συμπεριφορές και καινούργιους τρόπους επικοινωνίας.
Η ομάδα μπορεί επίσης, να αποτελέσει ένα δυνατό «κοινωνικό δίχτυ υποστήριξης» για τους συμμετέχοντες, όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους.
Εκτός από τις ομάδες προσωπικής ανάπτυξης υπάρχουν και ομάδες ψυχοθεραπείας, οι οποίες αποτελούνται από άτομα που αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία ή βιώνουν την ίδια κρίσιμη κατάσταση στη ζωή τους.
Έτσι έχουν πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ανάπτυξης και Ψυχοθερπαείας Παιδιών και Ενηλίκων συνεδρίες με ομάδες για διάφορα θέματα όπως:
  • διαχείριση του άγχους
  • αποτελεσματική επικοινωνία
  • καλλιέργεια συναισθηματικής έκφρασης
  • ανάπτυξη της διεκδικητικότητας
  • αντιμετώπιση του χωρισμού
  • κρίσεις πανικού και αγοραφοβία
Αυτές οι ειδικές ομάδες έχουν συγκεκριμένη θεματολογία σε κάθε συνεδρία και τα μέλη μοιράζονται μεταξύ τους τις εμπειρίες και τις δυσκολίες τους σχετικά με το θέμα. Έτσι, συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν παρόμοια βιώματα, συναισθήματα, δυσκολίες και φοβίες με αποτέλεσμα να ανακουφίζονται και να παίρνουν δύναμη για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και να κινητοποιούνται για την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.
Μέσα στην ομάδα, τα μέλη μαθαίνουν τεχνικές και στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος που τους απασχολεί και με την καθοδήγηση του θεραπευτή, εφαρμόζουν τις καινούργιες αυτές δεξιότητες στην καθημερινότητά τους.
Αναπόσπαστη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία μιας ομάδας και για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της, είναι να τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια για τα θέματα που συζητιούνται στις συναντήσεις, καθώς και για τα προσωπικά δεδομένα των μελών της ομάδας. Τα μέλη μιας ομάδας δεσμεύονται να συμμετέχουν για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται με βάση το πλήθος των θεμάτων και των στόχων τους. Η διάρκεια της κάθε ομαδικής συνεδρίας, κυμαίνεται συνήθως στις 2- 2 ½ ώρες, ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων.
Τα μέλη της ομάδας δεν υποχρεώνονται να μιλάνε για προσωπικά τους θέματα εφόσον δεν το επιθυμούν, αλλά τα οφέλη της συμμετοχής τους εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο μέρος από την ενεργό τους συμμετοχή, από το να μοιράζονται δηλαδή εμπειρίες, συναισθήματα και ανησυχίες με τα άλλα μέλη της ομάδας.
Στην καρτέλα «Τελευταία νέα» θα βρείτε πληροφορίες για προγραμματισμένες ομαδικές θεραπείες στο γραφείο μου.

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς