Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η διαδικασία επίσκεψης στον ψυχολόγο;

Όταν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να επισκεφτείτε το γραφείο μου, μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε ή να μου στείλετε ένα e- mail, ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού.
 Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι :
  •  δεν δίνω συμβουλές μέσω e-mail και
  •  δεν μπορώ να δεχθώ περιπτώσεις που ένα άτομο αναγκάζεται να έρθει σε ένα ραντεβού παρά τη θέλησή του, διότι η θεραπευτική  διαδικασία βασίζεται στην επίγνωση του προβλήματος και στη θέληση του πελάτη για περισσότερη αυτογνωσία και βελτίωση της ποιότητας της  ζωής του
Τί πρέπει να κάνω, όταν θέλω συμβουλές για το ΠΑΙΔΙ μου;
Στην πρώτη συνεδρία έρχεστε εσείς, οι γονείς. Με την βοήθεια σας, θα συμπληρώσω ένα λεπτομερές ιστορικό του παιδιού, έτσι ώστε να έχω μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την παρούσα κατάσταση.
Στο τέλος της πρώτης συνάντησης, θα σας δώσω συμβουλές για την αντιμετώπιση του θέματος που σας απασχολεί και θα σας ενημερώσω αν χρειάζεται να γίνει μια ψυχομετρική ή ψυχοθεραπευτική αξιολόγηση του παιδιού.
Εφόσον το κρίνω απαραίτητο, στο επόμενο ραντεβού βλέπω το παιδί ή τον έφηβο. Θα λάβετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για την επίσκεψη σε εμένα.
Στη συνεδρία με το παιδί ή τον έφηβο θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με το ζήτημα:
  •  ψυχοδιαγνωστικές δοκιμασίες (τεστ)
  •  ψυχοθεραπευτική αξιολόγηση
με σκοπό τον λεπτομερή προσδιορισμό της κατάστασης. Η φάση της αξιολόγησης  μπορεί να διαρκέσει από μία έως και τρεις συνεδρίες.
Μετά από τη φάση της αξιολόγησης ακολουθεί μία συνεδρία με εσάς και πάλι, κατά την διάρκεια της οποίας θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα αυτής της φάσης και θα σας προτείνω την περαιτέρω θεραπευτική διαδικασία.
Τί πρέπει να κάνω, όταν θέλω συμβουλές για τον ΕΑΥΤΟ μου; 
Στις πρώτες μας συνεδρίες, θα σας ζητήσω να περιγράψετε με τον δικό σας τρόπο το θέμα που σας απασχολεί, τα συμπτώματα και τις σωματικές σας ενοχλήσεις. Θα σας ζητήσω πληροφορίες για το προσωπικό σας ιστορικό προκειμένου να καταλάβω την παρούσα κατάσταση και να σχηματίσω μία όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη κλινική εικόνα, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου.
Στη συνέχεια, θα διαμορφώσουμε από κοινού έναν πρώτο κατάλογο στόχων και θα σας εξηγήσω με ποιους τρόπους μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς.Εσείς θα έχετε ενεργό συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία, καθώς ο σχεδιασμός της θεραπείας, η θέσπιση στόχων, ο ρυθμός αλλαγών, ο τρόπος και οι τεχνικές αντιμετώπισης του προβλήματος γίνονται με γνώμονα τις δικές σας ανάγκες και υποχρεώσεις και προσαρμόζονται στην προσωπικότητά σας.
Εσείς από την πλευρά σας, έχετε την ευκαιρία να αποφασίσετε αν νιώθετε άνετα και αν θα μπορέσετε να συνεργαστείτε μαζί μου, γιατί ο θεμελιώδης λίθος μιας επιτυχημένης θεραπείας είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε εσάς και τον ψυχοθεραπευτή σας.Το να «ταιριάζει» ο πελάτης με τον ψυχολόγο του και να τον εμπιστευτεί, αποτελεί αναπόσπαστη προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής θεραπευτικής σχέσης και στη συνέχεια, της θετικής πορείας και έκβασης της θεραπείας. Η εμπιστοσύνη στο θεραπευτή αναπτύσσεται βέβαια σταδιακά με το ρυθμό και τον τρόπο που επιθυμεί ο πελάτης.
Τί πρέπει να κάνω, όταν θέλω συμβουυλές για ένα ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ μου; 
Η οικογένεια είναι ένα σύστημα διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών και ως εκ τούτου όταν ένα μέλος της υποφέρει, το «σύστημα οικογένεια» βρίσκεται σε μια ανισορροπία η οποία έχει αρνητική επίδραση σε όλα της τα μέλη.
Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να στηρίξουμε το άτομο που υποφέρει, όπως μπορούμε, να του δείξουμε το ενδιαφέρον μας, να το ακούσουμε και να του περάσουμε το μήνυμα ότι θα είμαστε δίπλα του. Αν βλέπετε ότι το πρόβλημά του με το πέρασμα του χρόνου δεν υποχωρεί παρά τη δική σας υποστήριξη, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να το πείσετε να δει έναν ειδικό και να του προτείνετε να το συνοδέψετε στο πρώτο ραντεβού.
Σε περιπτώσεις σοβαρότερων περιστατικών, όπου κρίνετε ότι ο άνθρωπός σας μπορεί να βλάψει τον εαυτό του (π.χ. ιδεασμός αυτοκτονίας, επιθυμία θανάτου, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, παράλογη συμπεριφορά, παράλογες ιδέες, παραισθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες) ή τους γύρω του (π.χ. επιθετικότητα, εκρηκτική συμπεριφορά) πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ψυχίατρο.
Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο παρά τις προσπάθειές σας δεν επιθυμεί να δει κάποιον ειδικό ενώ εσείς νιώθετε ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, τότε μπορείτε εσείς ο ίδιος / η ίδια να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο προκειμένου να σας συμβουλέψει για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον άνθρωπό σας πιο αποτελεσματικά.

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς