Ποιος είναι ο ρόλος του λογοθεραπευτή στη δυσφαγία;

diataraxes kataposis
Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση και αξιολόγηση των διαταραχών κατάποσης από μια διεπιστημονική ομάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές ειδικότητες, όπως π.χ.  ωτορινολαρυγγολόγο, νευρολόγο, πνευμονολόγο, διαιτολόγο, είναι ουσιαστικές για τον σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Η θεραπεία της δυσφαγίας στοχεύει, όπου είναι δυνατόν, στην αποκατάσταση της φυσιολογίας της κατάποσης και της λειτουργικότητας των δομών που συμμετέχουν στην κατάποση, με απώτερο στόχο την ασφαλή σίτιση του ατόμου,  διότι η στοματική σίτιση είναι ο πιο ασφαλής και ποιοτικός τρόπος σίτισης σε σύγκριση με άλλους, μη στοματικούς (π.χ. ρινογαστρικό σωλήνα ή γαστροστομία / νηστιδοστομία).
Ένα λογοθεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της δυσφαγίας μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση και πάντα σε συνεργασία και συντονισμό με την διεπιστημονική ομάδα,  να συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω ασκήσεις και στρατηγικές:
  • Ασκήσεις άμεσης θεραπείας, για παράδειγμα αλλαγές στη στάση του σώματος, ασκήσεις κατάποσης
  • Ασκήσεις έμμεσης θεραπείας, όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που συμμετέχουν στην κατάποση και βελτίωσης του συντονισμού  τους
  • Ασκήσεις αισθητικότητας, π.χ. ασκήσεις γευστικότητας
  • Αντισταθμιστικές στρατηγικές, όπως για παράδειγμα αλλαγές στη σύσταση της τροφής
Άλλες στρατηγικές, για παράδειγμα αλλαγές στην ώρα ή στο περιβάλλον του γεύματος

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς