Η σεξουαλικότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές, παραμελείται ή αποσιωπάται εξαιτίας των περιορισμών που θέτει η κοινωνία ή η οικογένεια. Πολλές φορές, επίσης, οι νέοι και οι νέες που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στην έναρξη της ερωτικής τους ζωής δεν τολμούν να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για τις απορίες ή για τις δυσκολίες τους. Ακόμα, συμβαίνει και σε μακρόχρονες σχέσεις, το ζευγάρι να αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ερωτικό τομέα, οι οποίες διαταράσσουν την αρμονία στη σχέση τους.
Κάποια από τα θέματα που απασχολούν πολλούς ανθρώπους και πολλά ζευγάρια σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους είναι:
«Δεν έχω ερωτική επιθυμία. Τί να κάνω;»
«Όταν αυτό - ικανοποιούμαι όλα λειτουργούν καλά. Όταν όμως είμαι με τη κοπέλα μου, έχω προβλήματα στύσης. Έχω έρθει σε απελπισία.»
«Δεν έχω βιώσει ποτέ οργασμό. Υπάρχει λύση;»
«Πονάω στην επαφή με το σύζυγό μου. Εκείνος νομίζει ότι δεν τον θέλω και έχουμε μεγάλα προβλήματα στη σχέση μας για αυτό το λόγο. Έχω κάποια σεξουαλική διαταραχή;»
Οι σεξουαλικές διαταραχές χωρίζονται στις κατηγορίες «σεξουαλικές δυσλειτουργίες» και «σεξουαλικές παρεκκλίσεις» ή «παραφιλίες».
Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, η σεξουαλική λειτουργία δεν επιτρέπει την πλήρη σεξουαλική ευχαρίστηση ή εμποδίζει κάθε σεξουαλική επαφή. Άτομα με σεξουαλικές δυσλειτουργίες συχνά αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι προσωπικές τους σχέσεις. Ειδικά οι άντρες βιώνουν έντονο άγχος και πολλές φορές και αισθήματα ανεπάρκειας γύρω από το θέμα του σεξ, καθώς πλήττεται η αυτοεκτίμησή τους.
Αντιθέτως, στις παραφιλίες υπάρχει μια διαταραχή του σεξουαλικού σκοπού ή στόχου με επαναλαμβανόμενες και έντονες σεξουαλικές παρορμήσεις, συμπεριφορές ή φαντασιώσεις, ως αντίδραση σε αντικείμενα ή καταστάσεις οι οποίες θεωρούνται από το κοινωνικό πλαίσιο ακατάλληλες, όπως μη ανθρώπινα αντικείμενα, καταστάσεις όπου το άτομο υποφέρει ή κάνει ένα άλλο άτομο να υποφέρει, παιδιά ή άλλα μη συναινούντα άτομα.