Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν ειδικό ψυχική υγείας;
Το άτομο που έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός χρειάζεται να μιλήσει με έναν ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή ψυχίατρο), όταν έχει έντονες και επίμονες αντιδράσεις που συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το εμποδίζουν στην καθημερινή ζωή. Ο εκπαιδευμένος ειδικός υγείας θα εξηγήσει στο άτομο ποιες είναι οι φυσιολογικές αντιδράσεις μετά από ένα τραυματικό γεγονός και θα το βοηθήσει να βρει αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά του και τις συνέπειες του γεγονότος. Πρέπει εδώ να τονιστεί, ότι ο θεραπευτής θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής.
Ποια θεραπευτική προσέγγιση είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της διαταραχής μετατραυματικού στρες;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών επιστημονικών ερευνών, η γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική τόσο σε περιπτώσεις μακροχρόνιου ψυχικού τραύματος, όπως για παράδειγμα η επανειλημμένη κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, αλλά και σε περιπτώσεις ψυχικού τραύματος από ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως για παράδειγμα μια ληστεία.
Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές έρευνες έχει αποδειχτεί, επίσης, η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Oφθαλμικών Κινήσεων) ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας της διαταραχής μετατραυματικού στρες και συνιστάται από πολλούς επίσημους οργανισμούς και συνδέσμους.
Είναι μια συνθετική μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία συνδυάζει αρμονικά πολλά αποτελεσματικά στοιχεία από διάφορες αναγνωρισμένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Διεξάγεται μόνο από εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους) και προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση του θεραπευτή. Επιπλέον, η σωστή εφαρμογή της απαιτεί αρκετή κλινική εμπειρία.
Για την θεραπευτική αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής στρες επιλέγεται, επίσης, πολλές φορές ένας συνδυασμός ψυχοθεραπειών π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και ενδεχομένως και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.