Βαρηκοΐα Ενηλίκων

varikoia
Αποτελεί δεδομένο ότι η απώλεια ακοής επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη ή και τη συντήρηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων ενός ατόμου. Η παρουσία έστω και μικρού βαθμού βαρηκοΐας σε ένα άτομο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της γλώσσας και της ομιλίας του. Συνεπώς, η λογοθεραπεία είναι συχνά άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη βαρηκοΐας ή και κώφωσης.
Ο λογοπαθολόγος, στα πλαίσια συνεργασίας με μία ομάδα ειδικοτήτων, όπως ακοολόγου, ψυχολόγου και ωτορινολαρυγγολόγου, λαμβάνει υπόψιν τις ακουστικές ικανότητες ενός εξεταζόμενου, ιδιαιτέρως ενός νεαρού παιδιού. Σκοπός είναι να δημιουργήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα παρέμβασης που θα βελτιώσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες ενός παιδιού με εξασθενημένη ακοή.
Η λειτουργία της ακοής με απλά λόγια
Η θαυμαστή αίσθηση της ακοής περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ταξίδι του ήχου έως ότου αυτός καταφθάσει στον εγκέφαλο και ερμηνευθεί η ηχητική πληροφορία. 
Συνοπτικά, το αυτί χωρίζεται σε τρία μέρη. Το έξω ους, το μέσο ους και το έσω ους. 
Αρχικά, το πτερύγιο του αυτιού συλλέγει τους ήχους και τους οδηγεί μέσα στον ακουστικό πόρο. Μέσα από τον ακουστικό πόρο μεταφέρονται τα ηχητικά κύματα και προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη). 
Στη συνέχεια, τα τρία οστάρια, η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας, ανιχνεύουν αυτές τις δονήσεις και τις μεταφέρουν στον κοχλία.
Έπειτα προκαλείται, από τα ειδικά νευρικά κύτταρα, μετασχηματισμός των ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικούς παλμούς, τους οποίους το ακουστικό νεύρο μεταδίδει στον εγκέφαλο, όπου και μεταφράζονται σε ήχο.
Από τα παραπάνω, λοιπόν, είναι εύκολα κατανοητό πως, όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία ή εξασθένιση στην ακοή, το «ταξίδι» του ήχου που περιγράφηκε, συναντά ορισμένα «εμπόδια», τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ποικίλες επιπτώσεις, όπως αναφέρεται παρακάτω.

Περισσότερα

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - μέρες χαράς ή μελαγχολίας;

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς