Συχνές Ερωτήσεις

Τρόπος λειτουργίας του Κέντρου Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Ενηλίκων

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Ενηλίκων απαρτίζεται από έμπειρες και άρτια καταρτισμένες θεραπεύτριες όλων των ειδικοτήτων στον τομέα της ψυχοθεραπείας, της ψυχομετρικής αξιολόγησης, της ειδικής αγωγής, της λογοθεραπείας και  της εργοθεραπείας.  Οι διαφορετικές αυτές ειδικότητες συνυπάρχουν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κάθε ζητήματος. Θα πρέπει εξαρχής να σημειωθεί επίσης, πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εχεμύθεια και στην προστασία προσωπικών δεδομένων.
Τμήμα Παιδιών:
Η ομάδα μας είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε όλες τις ειδικές θεραπείες που εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ, μετά από σχετική αξιολόγηση και διάγνωση από παιδοψυχίατρο, με ένα πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο απαντά στις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού. Στο πρόγραμμα αυτό, όλες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες συντονίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται για την όσο γίνεται καλύτερη εξέλιξη του παιδιού με απώτερο στόχο την ψυχική του ισορροπία και ευεξία.
Το ατομικό πρόγραμμα του κάθε παιδιού εμπλουτίζεται  με ομαδικές δραστηριότητες για την γενίκευση των κατεκτημένων γνώσεών του, καθώς και με συστηματικές συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων, στις οποίες οι γονείς ενημερώνονται για τις δυσκολίες του παιδιού τους και σχετικά με το πώς οι ίδιοι μπορούν να συμβάλλουν στην όσο γίνεται καλύτερη εξέλιξή του. 
Το πρόγραμμα του παιδιού δημιουργείται σε στενή συνεργασία με τους γονείς, έτσι ώστε να εξυπηρετούν οι ώρες των συνεδριών όσο είναι δυνατόν τον προγραμματισμό της καθημερινότητας της οικογένειας. Συγκεκριμένα, μπορούν να προγραμματιστούν διπλές συνεδρίες με δύο ειδικότητες (π.χ. μία συνεδρία εργοθεραπείας και στη συνέχεια, μια συνεδρία λογοθεραπείας), παράλληλες συνεδρίες με δύο αδέλφια ή μπορεί να έρχεται το παιδί κατευθείαν από το σχολείο του με σχολικό λεωφορείο από το οποίο παραλάβουμε εμείς το παιδί. 
Τμήμα Ενηλίκων:
Οι θεραπεύτριες του κέντρου μας είναι στη θέση να ανταποκρίνονται σε όλες τις  ανάγκες ενηλίκων στον τομέα της λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, αλλά και της ειδικής αγωγής. 
Όσον αφορά τον τομέα της ψυχοθεραπείας, θα πρέπει και πάλι να υπογραμμιστεί η ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται στην τήρηση του απορρήτου. Τα ραντεβού για συνεδρίες ψυχοθεραπείας μπορεί να πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεραπευόμενος να μη συναντά στο κέντρο μας κάποιο άλλο άτομο, εκτός από την θεραπεύτριά του.
Η διευθύντρια του κέντρου κα Καρόλα Φόλλε Αλέπη είναι πιστοποιημένη σε ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και είναι εκπαιδευμένη σε πολλές τεχνικές της σύγχρονης ψυχοθεραπείας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Τμήμα Ψυχομετρικής Αξιολόγησης:
Στο Κέντρο Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Ενηλίκων λειτουργεί ειδικό τμήμα ψυχομετρικής αξιολόγησης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβων και ενηλίκων.
Στο τμήμα αυτό,  χρησιμοποιούνται επίσημα ψυχομετρικά εργαλεία, σταθμισμένα σε ελληνικό πληθυσμό, καθώς και ανεπίσημα τεστ αξιολόγησης, που δημιουργήθηκαν μέσα από την πολυετή εμπειρία έμπειρων ψυχολόγων και καταξιωμένων  παιδαγωγών και λογοθεραπευτών.
Παρέχονται μεταξύ άλλων οι εξής υπηρεσίες:
  • Εκτίμηση του νοητικού δυναμικού (δείκτης νοημοσύνης, Ι.Q.)
  • Εκτίμηση σχολικής ετοιμότητας νηπίων
  • Τεστ για την διάγνωση δυσκολιών μάθησης
  • Εκτίμηση ανάπτυξης λόγου και ομιλίας παιδιών προσχολικής και σχολικής  ηλικίας 
  • Τεστ προσωπικότητας

blog

Μεινετε ενημερωμενοι. Νεα, αποψεις και ενδιαφεροντα αρθρα

Αργοπορημένη προσέλευση γονέων και παιδιών στο σχολείο και στα μαθήματά τους – Μηνύματα που στέλνουν οι γονείς

Τί είναι οι «επιτελικές λειτουργίες»

Οι επιτελικές λειτουργίες (executive functions) είναι σύμφωνα με τον Funahashi (2001) «το προϊόν της συντονισμένης λειτουργίας ποικίλων διεργασιών