blog

Ιδέες δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι για μικρούς και μεγάλους

dimiourgiki_apasxolisi_blog.jpg
«Μένουμε σπίτι», ίσως μία από τις φράσεις που ακούμε περισσότερο τις τελευταίες ημέρες. Πράγματι, οι εξελίξεις προστάζουν την παραμονή μας στο σπίτι για το καλό όλων μας. Αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς, αλλά  ίσως και μία ευκαιρία να κάνουμε την καλή μας πράξη, θα προσθέταμε εμείς σε ένα κλίμα αισιοδοξίας.
Στο παρόν, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ιδέες, για να γίνει αυτή η παραμονή λίγο πιο ευχάριστη και δημιουργική για ενήλικες και παιδία. Στοχεύουμε, λοιπόν, σε δραστηριότητες, που θα σας διασκεδάσουν όλους μαζί! 
Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τίποτα διαφορετικό από τα παιχνίδια. Παίξτε όλοι μαζί, και περιορίστε, όσο μπορείτε, την χρήση κινητών και τάμπλετ. Ξεσκονίστε τα επιτραπέζια, που ήδη διαθέτετε και αρχίστε. Ακόμα, ανασύρετε από την μνήμη σας παλιά παιχνίδια, που δεν χρειάζονται συγκεκριμένο υλικό. Για παράδειγμα, παίξτε «το κυνήγι του χαμένου θησαυρού»,  ή «αγαλματάκια ακούνητα» (https://www.nannuka.com/)
Κάποια ακόμα παιχνίδια, που μπορείτε εύκολα να παίξετε, είναι και τα γνωστά σε όλους μας «σπασμένο τηλέφωνο», «όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα» ή οι «μουσικές καρέκλες». Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, πέρα από τον διασκεδαστικό τους χαρακτήρα εξασκούν και διάφορες δεξιότητες των παιδιών σας.
Ζωγραφίστε και εσείς μαζί με τα παιδία σας. Για τους περισσότερους μικρούς μας φίλους η ζωγραφική αποτελεί μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Δοκιμάστε να πάρετε παράλληλα και εσείς το δικό σας λευκό χαρτί και χρώματα και να δημιουργήσετε τη δική σας ζωγραφιά. Ευκαιρία να γίνουμε για λίγο και πάλι παιδία.  Άλλωστε, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να τα εκπλήξετε ευχάριστα.
Εξασκείστε τις δεξιότητες σας στις χειροτεχνίες, βοηθώντας τα παιδιά σας να μετατρέψουν φαινομενικά άχρηστα πλέον αντικείμενα σε κάτι χρήσιμο ή σε ένα νέο παιχνίδι. Φτιάξτε για παράδειγμα καινούριες μολυβοθήκες από το εσωτερικό σκληρό ρολό χαρτιού ή προχωρήστε σε μεγαλόπνοα εγχειρήματα και κατασκευάστε τον δικό σας λαβύρινθο από χαρτόκουτα. 
Καιρός να βρούμε νέα χόμπι! Γιατί να μην δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στο πλέξιμο, στο ράψιμο ή ακόμα και στο κέντημα (με τα παιδιά υπό την επίβλεψή σας); Σκεφτείτε την χαρά του παιδιού σας, όταν αρχίσετε να μεταμορφώνετε κάποια από τα πιο απλά του ρούχα με κεντήματα! Ακόμα, έχοντας χρόνο να ξεδιαλέξετε ρούχα, που δεν φοράτε πια, αποφασίστε με το παιδί σας ποια από αυτά θα δωρίσετε και χρησιμοποιείστε όσα δεν είναι σε κατάσταση να δοθούν, φτιάχνοντας καινούρια και πολύχρωμα πατάκια. Μην ξεχνάτε πως στο διαδίκτυο μπορείτε να παρακολουθήσετε αναρίθμητα βίντεο για την εκμάθηση της νέας αυτής απασχόλησης (π.χ. https://www.youtube.com/watch?v=3PqJT8xG3NI).
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα. Δώστε το παράδειγμα, οργανώστε τον χώρο σας και «στρωθείτε» στο διάβασμα. Καθίστε, για παράδειγμα, όλοι μαζί αναπαυτικά στο σαλόνι και πάρτε ο καθένας από ένα βιβλίο. Πολύ συχνά, έχουμε βιβλία στο σπίτι, για τα οποία δεν βρέθηκε ποτέ αρκετός χρόνος να διαβαστούν. Μπορείτε να δοκιμάσετε, όμως, να ξαναδιαβάσετε και κάποιο, το οποίο είχατε να πάρετε στα χέρια σας χρόνια. Ίσως εκπλαγείτε από την νέα πιθανόν οπτική, με την οποία θα αντιλαμβάνεστε το ίδιο κείμενο.
Σε συνέχεια των παραπάνω, μπορείτε να  παροτρύνετε το παιδί σας να σας αφηγηθεί την ιστορία, που αυτό διάβασε, παίζοντας έναν ρόλο. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μιμηθεί τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας. Και πάλι, πρόκειται για μια διαδικασία, που μέσω της εξάσκησης διαφόρων δεξιοτήτων, απαριθμεί πολλά οφέλη για το παιδί σας!
Δείτε όλοι μαζί μία ταινία και μετά συζητήστε για αυτήν. Επιλέξτε την κατάλληλη με βάση τα χαρακτηριστικά του δικού σας παιδιού και απολαύστε την οικογενειακή ζεστασιά της στιγμής, καθώς και την επακόλουθη συζήτηση με τα παιδιά σας.
Μαγειρέψτε με τα παιδία. Δώστε τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν υπό την επίβλεψή σας! Θα μπορούσατε ίσως να φτιάξετε κουλουράκια και να τα αφήσετε να δώσουν τα δικά τους σχήματα σε αυτά, προσφέροντάς τους έτσι μεγάλη χαρά. Μια  χαρά, που, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Αποκτήστε μαζί και πάλι, το δικό σας πρωτότυπο βιβλίο μαγειρικής, το οποίο αντί για μακροσκελείς χειρόγραφες συνταγές θα αποτελείται από τις ζωγραφιές του παιδιού σας ή κολάζ.
Κάποιες ακόμα ιδέες για όσους το επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση είναι οι παρακάτω. Αθληθείτε στο σπίτι. Ακόμα, ακούστε μουσική ή καλύτερα ακούστε όλοι μαζί μουσική, χορέψτε και παίξτε καραόκε. Μπορείτε, μάλιστα, να βγάλετε ένα βίντεο τους εαυτούς σας χορεύοντας ή και τραγουδώντας το αγαπημένο σας τραγούδι, το οποίο θα μείνει στην «οικογενειακή βιβλιοθήκη».
Ευχόμαστε οι ιδέες αυτές να φανούν χρήσιμες και να αποτελέσουν την αφετηρία για τη δημιουργία νέων από εσάς. Αναλογιστείτε, πως η προσπάθεια, που κάνουμε, είναι κοινή και εκμεταλλευτείτε τον άπλετο χρόνο, που μας δόθηκε ξαφνικά,  για να γίνετε και εσείς κατά κάποιο τρόπο πάλι παιδιά, βοηθώντας έτσι και τα δικά σας να προσαρμοστούν στις τωρινές συνθήκες δημιουργικά και ευχάριστα μέσω οικογενειακών στιγμών.
Παναγιώτα Τζώρτζη
Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγος MSc
στο Κέντρο Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Ενηλίκων