Ποιά είναι η διαδικασία επίσκεψης ψυχολόγου;

Το απόρρητο μεταξύ ψυχολόγου – πελάτη

Οι ψυχολόγοι υποχρεώνονται από το νόμο στη διαφύλαξη του απορρήτου, (νόμος 991/79, ΦΕΚ Α’ 278 Άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου).

Αυτό σημαίνει ότι ο ψυχολόγος δεν παρέχει σε τρίτους καμία πληροφορία για τον πελάτη του, χωρίς τη δική του ρητή έγκριση.
Θα ήθελα να τονίσω ότι σε μια επίσκεψη στο γραφείο μου, πέρα από το νομικό πλαίσιο, η απόλυτη εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη. Αυτό ισχύει όχι μόνο όσον αφορά τα στοιχεία σας και το περιεχόμενο συνομιλιών και συνεδριών μας, αλλά και όσον αφορά το γεγονός της επίσκεψής σας στο γραφείο μου, διότι οι συνεδρίες μας μπορούν να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να μη συναντήσετε κανένα άλλο άτομο στο χώρο μου εκτός από εμένα.
Επίσης οι όποιες γραπτές πληροφορίες σχετικά με τον πελάτη μου και τη θεραπεία του, θα παραμείνουν στη διάθεσή μου μόνο για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η θεραπεία του βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το απόρρητο αίρεται (δηλ. παύει να ισχύει) στις περιπτώσεις που ο πελάτης απειλήσει να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον.

Διαδικασία επίσκεψης ψυχολόγου

Όταν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να επισκεφτείτε το γραφείο μου για να μιλήσετε μαζί μου, μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε ή να μου στείλετε ένα e- mail ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού.

 Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι :

  •  δε δίνω συμβουλές μέσω e-mail και
  •  δε μπορώ να δεχτώ περιπτώσεις όπου ένα άτομο αναγκάζεται να έρθει σε ένα ραντεβού παρά τη βούλησή του, διότι η θεραπευτική    διαδικασία βασίζεται στην επίγνωση του προβλήματος και στη θέληση του πελάτη για καλύτερη αυτογνωσία και βελτίωση της ζωής του

 Όταν θέλετε να συμβουλευτείτε για το παιδί σας:

 Συνάντηση με τους γονείς

Στην πρώτη συνεδρία θα έρθετε εσείς -οι γονείς- για να συμπληρώσω ένα λεπτομερές ιστορικό του παιδιού έτσι ώστε να έχω μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την παρούσα κατάσταση.
Στο τέλος της πρώτης συνάντησης συμβουλεύω τους γονείς για την αντιμετώπιση του θέματος που τους απασχολεί και τους ενημερώνω αν χρειάζεται να γίνει μια ψυχομετρική ή ψυχοθεραπευτική αξιολόγηση του παιδιού.

 Συνάντηση με το παιδί

Εφόσον το κρίνω απαραίτητο, στο επόμενο ραντεβού βλέπω το παιδί ή τον έφηβο. Θα λάβετε λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη σε μένα.
Στη συνεδρία με το παιδί ή τον έφηβο θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με το ζήτημα:

  •  ψυχοδιαγνωστικές δοκιμασίες (τεστ)
  •  ψυχοθεραπευτική αξιολόγηση

με σκοπό την ψυχολογική διάγνωση. Η φάση της αξιολόγησης / διάγνωσης μπορεί να διαρκέσει από μία έως και τρεις συνεδρίες.

  Συμβουλευτική γονέων

Μετά από τη φάση της αξιολόγησης / διάγνωσης θα ακολουθήσει μια συνεδρία με εσάς τους γονείς όπου θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της διαγνωστικής φάσης και θα σας προτείνω την περαιτέρω θεραπευτική διαδικασία.

  Όταν θέλετε να συμβουλευτείτε εσείς ο ίδιος / η ίδια

Στις πρώτες μας συνεδρίες θα σας ζητήσω να περιγράψετε με το δικό σας τρόπο το θέμα που σας απασχολεί, τα συμπτώματα και τις σωματικές σας ενοχλήσεις. Θα σας ζητήσω πληροφορίες για το προσωπικό σας ιστορικό προκειμένου να καταλάβω την παρούσα κατάσταση και να σχηματίσω μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη κλινική εικόνα, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου.
Στη συνέχεια θα καταρτίσουμε από κοινού έναν πρώτο κατάλογο στόχων και θα σας εξηγήσω με ποιους τρόπους μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς.
Εσείς θα έχετε ενεργή συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία καθώς ο σχεδιασμός της θεραπείας, η θέσπιση στόχων, ο ρυθμός αλλαγών, ο τρόπος και οι τεχνικές αντιμετώπισης του προβλήματος γίνονται με γνώμονα τις δικές σας ανάγκες και υποχρεώσεις και προσαρμόζονται στην προσωπικότητά σας.
Εσείς από την πλευρά σας έχετε την ευκαιρία να αξιολογήσετε αν νιώθετε άνετα και αν μπορέσετε να συνεργαστείτε μαζί μου, γιατί ο θεμελιώδης λίθος μιας επιτυχημένης θεραπείας είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε εσάς και τον ψυχοθεραπευτή σας.
Το να «ταιριάζει» ο πελάτης με τον ψυχολόγο του και να τον εμπιστευτεί, αποτελεί αναπόσπαστη προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής θεραπευτικής σχέσης και στη συνέχεια της θετικής πορείας και έκβασης της θεραπείας. Η εμπιστοσύνη στο θεραπευτή αναπτύσσεται βέβαια σταδιακά με το ρυθμό και τον τρόπο που επιθυμεί ο πελάτης.

  Όταν θέλετε να συμβουλευτείτε για ένα μέλος της οικογένειάς σας

Η οικογένεια είναι ένα σύστημα διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών και ως εκ τούτου όταν ένα μέλος της υποφέρει, το «σύστημα οικογένεια» βρίσκεται σε μια ανισορροπία η οποία έχει αρνητική επίδραση σε όλα της τα μέλη.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να στηρίξουμε το άτομο που υποφέρει όπως μπορούμε, να του δείξουμε το ενδιαφέρον μας, να το ακούσουμε και να του περάσουμε το μήνυμα ότι θα είμαστε δίπλα. Αν βλέπετε ότι το πρόβλημά του με το πέρασμα του χρόνου δεν υποχωρεί παρόλη τη δική σας υποστήριξη, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να το πείσετε να δει έναν ειδικό και να του προτείνετε αν θέλει να το συνοδέψετε στο πρώτο ραντεβού.
Σε περιπτώσεις σοβαρότερων περιστατικών, όπου κρίνετε ότι ο άνθρωπός σας μπορεί να βλάψει τον εαυτό του (π.χ. ιδεασμός αυτοκτονίας, επιθυμία θανάτου, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, παράλογη συμπεριφορά, παράλογες ιδέες, παραισθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες) ή τους γύρω του (π.χ. επιθετικότητα, εκρηκτική συμπεριφορά) πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ψυχίατρο.
Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο παρά τις προσπάθειές σας δεν επιθυμεί να δει κάποιον ειδικό ενώ εσείς νιώθετε ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, τότε μπορείτε εσείς ο ίδιος / η ίδια να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο προκειμένου να σας συμβουλέψει για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον άνθρωπό σας πιο αποτελεσματικά.