1
2
3
4

Σχέσεις

Sxeseis textΟι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας το οποίο εμπλουτίζει το συναισθηματικό μας κόσμο, τις εμπειρίες μας καθώς και τα βιώματά μας και έχουν μεγάλη επίδραση στις επιλογές μας, στην εικόνα του εαυτού μας και στην ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Αρκετοί άνθρωποι ωστόσο, δυσκολεύονται να αναπτύξουν και να διατηρήσουν λειτουργικές σχέσεις και φιλίες για την ικανοποίηση βασικών αναγκών τους για συντροφικότητα, μοίρασμα, προσφορά, διασκέδαση αλλά και για ερωτική επαφή και αγάπη.

Πολλές φορές, συμβαίνει οι δυσκολίες κατάκτησης και διατήρησης διαπροσωπικών σχέσεων, να οφείλονται σε συνθήκες της ζωής μας. Έτσι για παράδειγμα μια μετακόμιση, η αλλαγή εργασίας αλλά και η εισαγωγή ενός φοιτητή σε μια σχολή μακριά από την οικογένειά του και τους φίλους του μπορεί να είναι η αιτία να αισθάνεται ότι είναι μόνος του στον κόσμο.

Επίσης υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι λόγω των φτωχών κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων νιώθουν ότι δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις. Βιώνουν αφόρητη μοναξιά και ζουν στην κοινωνική απομόνωση χωρίς τη δυνατότητα να μοιράζονται τα βιώματά τους, να στηρίζουν και να στηρίζονται, να προσφέρουν και να απολαμβάνουν την προσφορά των άλλων. Ενδεχομένως να έχουν αναπτύξει και μια κοινωνική φοβία, λόγω της οποίας αποφεύγουν κάθε κοινωνική έκθεση και βυθίζονται ακόμη περισσότερο στη μοναξιά τους.

Άτομα τα οποία υποφέρουν από ελλείψεις στις κοινωνικές του δεξιότητες μπορούν να επωφεληθούν από συζητήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας έτσι ώστε:
  •  να αναλύσουν τους παράγοντες που τα οδήγησαν στη μοναξιά
  •  να βοηθηθούν στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων απαραίτητων για τη δημιουργία ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων

Όμως και άνθρωποι που βρίσκονται φαινομενικά σε ένα λειτουργικό κοινωνικό πλαίσιο με φίλους και γνωστούς, πολλές φορές νιώθουν ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους για μοίρασμα, προσφορά, συντροφικότητα και διασκέδαση.

Ακόμα άτομα σε μια συντροφική σχέση, που είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, μπορεί να νιώθουν την έλλειψη της πληρότητας που αναζητούσαν και να μην είναι σε θέση να δοθούν στη σχέση αυτή.

Η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να προσφέρει σε αυτές τις περιπτώσεις στο άτομο
  •  τη συνειδητοποίηση των βασικών αναγκών του σχετικά με τους ανθρώπους γύρω του
  •  την ανακάλυψη των προτεραιοτήτων του σε μια σχέση
  •  την ανάλυση των λειτουργικών και μη λειτουργικών τρόπων επικοινωνίας
  •  την αναζήτηση παραγόντων που εμποδίζουν το άτομο στην ανάπτυξη ουσιαστικών και αμοιβαίων σχέσεων
  •  την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων ώστε να υποβοηθηθεί στην ανάπτυξη ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων οι οποίες μπορεί να το οδηγήσουν και σε μια ολοκληρωμένη συντροφική σχέση με ατομική αλλά και συντροφική πληρότητα