1
2
3
4

Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία

Agorafobia textΤο άγχος είναι μέρος της ζωής μας και όταν κυμαίνεται σε σωστά επίπεδα, µας βοηθάει ώστε να έχουμε την απαραίτητη ετοιμότητα για να ενεργήσουμε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν ξεπερνάει όμως αυτά τα όρια, αντί να μας βοηθά, μας εμποδίζει και προκαλεί διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ορισμένες φορές μπορεί να είναι το άγχος τόσο έντονο που μιλάμε για μια κρίση πανικού.

Στην κρίση πανικού υπάρχει ένας ιδιαίτερος για το κάθε άτομο συνδυασμός σωματικών συμπτωμάτων όπως: ζαλάδα, ταχυκαρδία, κρύος ιδρώτας, τρόμος, ξηροστομία, τάσεις λιποθυμίας, αίσθημα πνιγμού, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, τρέμουλο, ναυτία και μουδιάσματα στα χέρια και στα πόδια.

Επίσης χαρακτηρίζεται από: φόβο θανάτου, αίσθημα αποξένωσης από τον εαυτό του ή το περιβάλλον, αίσθημα απώλειας ελέγχου κι επερχόμενης τρέλας.

Άνθρωποι που παθαίνουν κρίσεις πανικού παρουσιάζουν ανησυχία σχετικά με τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει μια επόμενη κρίση και βασανίζονται από σκέψεις όπως:

«Τι θα γίνει αν πάθω κρίση την ώρα που οδηγώ;»
« Αν είμαι έξω σε μια ταβέρνα με φίλους, θα καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει με μένα;»
«Αν είμαι στον δρόμο μεταξύ αγνώστων, ποιος θα με πάει στο νοσοκομείο;»

Οι ασθενείς σύντομα ανακαλύπτουν ότι η γρήγορη απομάκρυνση από το μέρος όπου συνέβη η κρίση και η μετακίνηση σε «ασφαλές» μέρος, που μπορεί να είναι το σπίτι ή ένα νοσοκομείο, αρκεί για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Αυτή η συμπεριφορά όμως οδηγεί γρήγορα σ' αυτό που ονομάζεται αγοραφοβία.

Η αγοραφοβία είναι ο έντονος φόβος να πάει το άτομο σε μέρη στα οποία, αν πάθει κάτι (π.χ. μια κρίση πανικού), η δυνατότητα διαφυγής δεν θα είναι εύκολη, με αποτέλεσμα να τα αποφεύγει. Όσο πιο δύσκολή είναι η διαφυγή τόσο πιο έντονος γίνεται ο φόβος και τόσο πιο έντονη η αποφυγή αυτής της δραστηριότητας.

Συνηθισμένα μέρη που αποφεύγουν άτομα με διαταραχή πανικού και αγοραφοβία είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, υπόγειος, αεροπλάνα κ.λπ.), τα σούπερ- μάρκετ, όλων των ειδών οι «ουρές» (π.χ. σε ταμεία), το μποτιλιάρισμα όταν βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο, εστιατόρια ή μπαρ με πολύ κόσμο κ.λπ.

Στο θεραπευτικό πρόγραμμα διερευνώνται οι βαθύτερες αιτίες των δυσμενών ψυχολογικών, συναισθηματικών και σωματικών εκδηλώσεων και συμπτωμάτων του ατόμου καθώς και οι ακάλυπτες συναισθηματικές του ανάγκες.

Παράλληλα το άτομο μαθαίνει μεταξύ άλλων:

  • αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους
  • τεχνικές αντιμετώπισης κρίσεων πανικού
  • τεχνικές αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων
  • μεθόδους σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης
  • διαχείριση των ψυχολογικών συμπτωμάτων