1
2
3
4

Οικογένεια

Συμβουλευτική οικογένειας

mobile textΗ οικογένεια είναι ο σημαντικότερος θεσμός της κοινωνίας μας..
Μια λειτουργική οικογένεια μπορεί να παρομοιαστεί με ένα μόμπιλε, όπως στη φωτογραφία, το οποίο βρίσκεται σε ισορροπία, αλλά δεν είναι στατικό και που το κάθε μέλος είναι σαν ένα αντικείμενο σε μια συγκεκριμένη θέση, με ένα συγκεκριμένο βάρος και με αλληλεπιδράσεις με όλα τα άλλα μέλη του. Το μόμπιλε αυτό, όπως και η οικογένεια, κινείται συνεχώς και συνήθως βρίσκει την ισορροπία του.

Το μόμπιλε «σύστημα οικογένεια», βρίσκεται συνέχεια σε εξέλιξη. Τα μέλη δεν έχουν πάντα την ίδια θέση και ούτε την ίδια μορφή, αλλά αλλάζουν συνεχώς. Συγκρατούν διαφορετικά «βάρη» στα «νήματά» τους και συνεργάζονται όπως και συγκρούονται μεταξύ τους σε διαφορετικό βαθμό. Τα μέλη μπορεί να πλησιάζουν ή να απομακρύνονται πολύ ή λίγο το ένα από το άλλο. Συμβαίνει επίσης να φεύγουν από αυτό το σύστημα, δημιουργώντας ένα καινούργιο «υποσύστημα» το οποίο είναι όμως ακόμα συνδεδεμένο με το αρχικό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν ένα παιδί μεγαλώνει και δημιουργεί τη δική του οικογένεια. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να φέρουν διαταραχή, αναστάτωση και ανισορροπία στο σύστημα αυτό.  Επίσης συμβαίνει κάποιες φορές να φυσά δυνατός αέρας, δηλ. να περνάει η οικογένεια μια κρίση, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν τα  μέλη μεταξύ τους, να χαλάσουν ή να κοπούν οι ευαίσθητες κλωστές /σχέσεις που τα συνδέουν  και η οικογένεια να βρίσκεται σε αξεπέραστη, φαινομενικά, ανισορροπία.

Η οικογένεια τις περισσότερες φορές έχει εσωτερικούς πόρους και δύναμη για να αντιμετωπίσει μια κρίση και συνήθως έχει την ικανότητα να επαναφέρει τη λειτουργικότητα και τη γαλήνη στα μέλη της. Συμβαίνει όμως ορισμένες φορές να χρειάζεται βοήθεια έξω από το σύστημα  για να βρει ξανά την ισορροπία της και να λειτουργήσει με τρόπο ωφέλιμο για όλα τα μέλη.
Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το έργο και να καθοδηγήσει τα μέλη της οικογένειας στην απόκτηση της ισορροπίας της, με την αναδόμηση προτεραιοτήτων και σχέσεων. Παράλληλα μπορεί να προάγει τη βελτίωση της επικοινωνίας καθώς και τις κοινωνικές δεξιότητες των μελών της, τα οποία πλέον είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα ενδεχόμενες μελλοντικές διαταραχές που ίσως συμβούν στο «μόμπιλε» οικογένεια.